2009. december 27., vasárnap

Mit jelent kezdőnek lenni? 01

Mit jelent kezdőnek lenni?
Senkinek nem akarom kedvét szegni de nehéz dolgot jelent, ami a bonsait illeti.
Mindenki egyszer úgy kezdi mint, nagyon kezdő. Ez így természetes és egyáltalán nem baj. A nagy és világ hírű nagymesterek is valaha kezdők voltak. Persze nekik sokkal nehezebb dolguk volt, mint mi nekünk mostanság. A világ háló óriási gabalyodásában rengetek segítséget kaphatunk. Ezeket az információkat viszont tudni kel le szűrni, letisztítani.
Én most ezzel a gondolat menetel meg próbálok segíteni minden újonnan kezdőnek.
Hogyan is "fertőződik meg valaki ezzel a nemes hobby- val?
Hát először is mivel a világ hálón vagyunk, ennek révén , a legalkalmasabb hely viszont egy bonsai kiállítás, ott tényleg nagy a veszélye, és nem utolsósorban valamilyen bonsai mániákus barátunk révén.
Ha már bennünk van a "vírus" mit is szokás tenni a láz csillapítására?... elindulunk beszerző útra, elkezdünk felvásárolni mindenféle kis fát a virágos üzletekből, nagy áruházakból, dísznövény lerakatókból, az úgy nevezet mallsajokat . Ez nem is lenne olyan nagy baj, hiszen valahonnét elkel kezdeni. A baj ott kezdődik mikor a kedves kezdő aszt hiszi, hogy bonsait vásáról, igazi bonsait csak kimondottan szakboltban lehet vásárolni, és nem olcsó pénzért, hiszen egy bonsaiban nagyon sokévi munka fekszik, eszt meg kel fizetni.
Edgy pár példa az előnevelt alap anyagnak nevezhető alanyokról . Ezeknek a kisfáknak az ára 200 es 4,000 euro koszt ingadozik.





















Tehát marad a mallsai.A lenti képekben be mutatom a legjellegzetesebb 5 fa fajtát melyeket mint mallsait vásárolhatunk.


Carmona macrophylla


Ligustrum sinensis


Ulmus parvifolia


Serissa foetida


Sageretia theezans
Vagy legjobb esetben a természetből gyűjtött alany, a yamadori. Erről még a későbbiekben szót ejtek.
Ha már vásárolunk, és ott állunk a nővények előtt, tanácstalanul, lehet, hogy nem tudjuk a fajták sokasága miatt mivel térjünk haza. Elő szőr is el kel dönteni milyen fajta nővényről legyen szó, trópusi, szubtrópusi vagy honos nővényről?
A trópusi nővényeknek nagy a választéka, nagyon alkalmasak egy kezdő bonsaios számára hiszen egész évben bent tarthatók a házban. Most nem szeretném sorolni a fajtákat, lesz még rá alkalom.
A szubtrópusi növények már valamivel a kedvemre valók, hiszen a növekedési ciklus indulásával, tavasszal, ki lehet őket tenni a szabadban és egészen őszig kint lehet őket hagyni.
Most jönnek a kedvenceim, a honos nővények. Minden fát ami megtalálható egy az adott országban honosnak nevezünk, ami nem zárja ki a tényt hogy meg található más országban is. Ezeket a növényeket, mivel honos növényekről van szó, egész évben kint lehet és kint kell tartani a szabadban, persze a téli időszakban némi védelmet nyújtva a gyökereknek.
El kel még dönteni hogy örökzöldet , leveleseket vagy fenyő félét veszünk, vagy lombhullató fajtát. A kezdőnek leginkább ajánlott a lombhullató, a fenyőfélék nem kezdőknek valók a különlegesebb bánás mód miatt. De erről még szó lesz a későbbiekben.
Ha már meg van a fa és haza vittük akkor kezdődhet az igazi szórakozás, a bonsaikodás.

… a fojtatás következik...





Popan Vasile (Laci)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése