2010. január 8., péntek

Mit jelent kezdőnek lenni? 02

… tehát megvettük a kis fát… ezután mi a teendő vele.




Tudni kell ezekről a boltban vett fákról hogy honnét is származnak. Legtöbbje Kínából származik, ahonnét Hollandián keresztül eljut a mi boltjainkba. Persze azért nem mind Kínából érkezik, vannak Hollandiában olyan bonsai -kertészetek, amelyek maguk állítják elő és nevelik a kis fákat. A Kínából származó fák általában edény nélkül érkeznek meg Hollandiába, az edények külön vannak importálva, és utána be vannak ültetve bonsai edényekbe. Legtöbb esetben az ültető közeg (a föld) nem megfelelő a bonsai termesztésre. Tehát első lépésünk átültetni a fácskát egy olyan közegbe, ami megfelelő a célra. Na, ilyenkor már kezdődnek a problémák, tudniillik nem minden fajtának egyformák az igényeik. Mindenesetre azt kell szem előtt tartani, hogy az új közeg jó vízáteresztő legyen …
Hogy lehet ezt elérni?
Az új hullám azt, diktálja, hogy minél kevesebb organikus anyagot használjunk. Én személy szerint 70% durva éles sódert és 30% tőzeget keverek össze. Ez nálam egy univerzális keverék, persze lehet használni egyéb anyagokat is például Akadamat, Kanumat stb.

Maga az átültetés…

Egy kezdőnek, aki még nem végzett soha átültetést, nehéznek és borzalmasan ijesztőnek tűnhet, hisz némely esetben nem is kevés pénzt adott a kis fáért, (vagy álszentség nélkül mondható, hogy kedveli a kis fát). Fél megpiszkálni a fát, fél attól, hogy hozzá nyúljon a gyökérhez, nehogy valami baj érje a fát. Ez indokolatlan félelem! Egy helyesen elvégzett munka nem tesz kárt a fában.
Tehát hogyan is kezdünk neki…
Általában az edény, amit vettünk, megfelel a továbbiakban is a fa tartására, nem kell nagyobbra cserélni, csak ritka esetben, ha ki nőtte már a fa az edényt. Egy mallsainál ez a veszély nem áll fenn.
Mire van szükségünk…
- a régi vagy egy új edény
- a fentiekben említett ültető közegre
- egy darab drótra
- egy éles olló
- egy patent fogó
- egy evő pálcika
Óvatosan kivesszük a kis fát az edényből, (általában ez könnyen megy), ha mégsem akkor körbe vágjuk, az edény szélénél a földet egy késsel vagy egy evőpálcikával fellazítjuk.
Az evő pálcikával meg szabaditjuk a gyökérzetet a régi földtől, ha a föld kemény, akkor egy erős vízsugár alatt mossuk le a régi földet. A teljes föld eltávolítás csak a lombhullatókra érvényes, a fenyőfélékről soha semmi esetben sem szabad eltávolítani teljesen.
Vizsgáljuk meg a gyökereket és a netán fekete elrothadt gyökereket az ollóval távolítsuk el. Általában minden átültetéskor 1/3 a gyökérzetet el kell távolítani.
Állandóan arra kell ügyelni, hogy a gyökér csomag ki ne száradjon, időnként locsoljuk vízzel.
Minden bonsai edénynek van egy lyuk vagy több is az alján, ezek a víz elvezetésére szolgálnak vagy a kis fa kikötésére az edényben. Egy darab bonsai drótot áthúzunk két lyukon, hogy a két vége kint legyen az edényből. A lyukakra egy védő háló darabot helyezünk.
A tál aljára, kb. 2 cm vastagságban nagy szemcséjű kavicsot helyezünk, ez védi az elvezető lyukak eltömítését.
A megkevert ültető közegből csinálunk egy kis dombot arra a helyre ahová kerül majd a gyökér csomag, ráhelyezzük és gyengén mozgassuk bele a növényt, s a dróttal kössük ki. A kikötés nagyon fontos, ugyanis az elkövetkezendő időben a begyökeresedéshez a fa nem szabad, hogy mozogjon.
Rá szórunk a közegből és egy evőpálcikával jól bedolgozzuk a gyökerek közé is.
A közeget addig pótoljuk, ameddig felérünk az edény szája alá egy cm-re.
A gyökérzet 1/3- nak eltávolításával ügyelnünk kell arra is, hogy a lombozatból is arányosan, el kell valamennyit távolítani. Az átültetés alkalmas arra is, hogy forma tartó metszést végezzünk.
Egy kiadós locsolással be is fejeztük az átültetést, persze még hátra marad meg pucolni az edényt.

A következő képekkel szeretném ábrázolni, lépésről lépésre az egész műveletet.
A képeket Nico barátom készítette egy olajfa átültetése alkalmával, és bocsátotta rendelkezésemre.


Az alany egy Olea europaea var. silvestris

... a talaj fellazítása

... a gyökércsomag

... a gyökércsomag megpucolva és megmosva a régi talajtól


... ezen a felvételen látszik mennyire van meg nyírva a gyökércsomag

... sóder

... akadama

... ebben az esetben sóder és akadama keveréke volt használva

... a durva vízlevezető kavics réteg és a kikötő drótok elhelyezése

... a kis domb, amire a növény lesz ráültetve

... a beültetés és a növény kikötése


... az ültető közeg elhelyezése a tálban

... a már kész munka
Remélem segít valamit ez a kis munkafázis leírás.
... a folytatás következik

Popan Vasile (Laci)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése