2010. március 9., kedd

Időszerű - március

Üdv. minden bonsai kedvelőnek!

Március hónap az ültetés ideje. A fagyok elmúltával felélénkülnek a növények. A napsugarak melege, és a hólé-ami lágy víz révén tápanyaggal dúsul-jótékony hatása indítja be a kémiai folyamatokat a növényi sejtekben. Beindul a rügyek fejlődése. Ez az időpont amikor célszerű fáinkat átültetni.
Szemrevételezéssel állapítsuk meg a gyökerek egészségi állapotát. A fehér, sárgás-világos barnás gyökerek egészségesek. Megszagolva, föld szaga van. A fekete, nyákos, büdös gyökér beteg! Ezeket távolítsuk el éles ollóval. A túl kemény vízzel locsolt föld vízköves, ami a gyökereket szinte megfojtja. Az egészséges gyökérzet titka, a levegős, jó vízáteresztő, ugyanakkor vízmegtartó hatású közeg.
Akadama. A bonsai kultúrában kikísérletezett legjobb ültető anyag. Agyag granulátum, ami 3-4mm gömböcskék, így mindig levegős, és az agyag nedvtartó hatása miatt kellően vizes. Hátránya,hogy drága, nehezen beszerezhető.
Saját magunk is keverhetünk ültetőanyagot, ami áll: virágföld, agyag, sóder, tőzeg keverékéből.

Fontos, hogy tisztában legyünk a fáink igényeivel. Nem minden fa szereti a meszes talajt, és fordítva.

Néhány mészkerülő faj: A legtöbb Juhar, Cukorsüveg fenyő, Vörösfenyő, Azaleák, Caméliák, stb.
Meszes talajt igénylő faj: Törpefenyő, Fekete fenyő. Galagonya, Mandula stb.
A legtöbb faj neutrális közegben érzi jól magát, amit kicsit savanyúra állítsunk be, mert az idők folyamán a locsolóvíztől úgy is elmeszesedik.

A tiszta bonsai edény nyílásaira helyezzünk műanyaghálót, majd húzzunk bele -a fa rögzítéséhez- drótot. Szórjunk nagyobb szemcsés anyagot az aljára,és helyezzük el a fát. Rögzítsük a dróttal, majd töltsük fel az edény széle aljáig.( ne szintbe ) Tömörítsünk, majd öntözzük meg. Tetejére friss mohát, fenyőknek tűlevél takarást alkalmazzuk. Töröljük tisztára az edényt, és helyezzük a fát a helyére. Lehetőleg esővízzel locsoljunk. Tápoldatozás után mindig lágy vízzel locsoljunk, hogy a visszamaradó sók is feloldódjanak.

Jó munkát kívánok! Bartusek László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése