2010. április 11., vasárnap

Időszerű- bonsai tavasz

Üdv minden bonsai kedvelőnek !

Végre elérkeztünk az év legjobb időszakához. A természet életre kel. Remélem, akinek fagyálló bonsaija van, már "kiteleltette". Szükség szerint amit kellett, átültette, és mostanság már látja, hogy a lombhullató fák hogyan bontják rügyeiket.



Kezdetét veheti a metszés. A kínai szilek már tekintélyes lombot neveltek. Tavasz a legjobb időszak, mivel jól áttekinthető a korona, jól láthatóak az egészséges, illetve a beteg, elszáradt ágak. Vágás során keletkezett, nagyobb sebeket kezeljük valamilyen védő anyaggal, a fertőzések elkerülése végett.
A bonsai metszés általános szabálya, hogy a fa csúcsán 1-2 rügyre, lefelé haladva 1 rüggyel többet hagyva vágjunk. Ez fontos, mivel fáink szívó hatása mindig a csúcson alakul ki, és itt fog jobban hajtani. Amennyiben nem avatkozunk be, az alsó ágak elsorvadnak idővel. Ugyan ilyen fontos, hogy az alsó ágakra ne engedjünk felülről ránőni,( beárnyékolni) mert a fényhiány is ág sorvadást okoz.




Kész vagyunk a metszéssel, drótozzunk, amennyiben muszáj.
Ne feledkezzünk el a tápanyag utánpótlásról, és a növényvédőszerek permetezéséről se! A tavasz beálltával sok ezer éhes rovar vár a zsenge hajtások lerágására.

Az öntözés a legfontosabb ! Lehetőleg lágy (eső) vizet használjunk! Törvény: a bonsai talajának nedvesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy soha nem száradhat ki, és nem lehet lucskosan vizes.
A gyökereknek is levegőre van szükségük. Tápanyagot csak nedves talajra tegyünk, és utána legalább háromszor tiszta vízzel locsoljunk, hogy a visszamaradt sókat is feloldja.
Élvezzük ki ezt az időszakot, és ha virágoznak is, gyönyörködjünk fáink szépségeiben.

Bartusek László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése