2010. május 17., hétfő

Időszerű- virágos május

Üdv. minden bonsai kedvelőnek !

Aki egy kicsit is figyeli a természetet, tapasztalja, hogy április végén- május hónapban színpompát ölt a táj. Minden fa,bokor,cserje virágba borul. Különös öröm a bonsaioknál, mivel a sok gondoskodást ilyenkor "viszonozzák" a fák. Csak az a fánk fog virágozni, amelyik egészséges, és elérte a virágzóképes kort. Nagyon jó jelzés ez, mert a beteg, tápanyaghiányos fa sosem, vagy szegényesen virágzik!
Az okokat ki kell nyomozni, mert hosszútávon a pusztulás elkerülhetetlen. Szakszerű átültetéssel, tápoldatozással, locsolással, és megfelelő környezettel, (pára-árnyék-nap) ez nem fordulhat elő.

Május végén-június elején mindig van az időjárásnak egy lehűlési periódusa. Ezt használjuk ki lombmetszésre. Azoknál az egészséges fáknál, amelyek túl nagy levelet növesztettek, vágjuk le az összeset, és tegyük meleg napos párás helyre. Fánk újból kirügyezik, és szemmel láthatóan sokkal kisebb leveleket hoz.
Nagyon jól alkalmazható a juhar, tölgy, gyertyán, és különösen a fikusz fajtáknál. A fikuszok csak teljes napfényben nőnek jól, a lakásból a napfényre tett fán a levelek amúgy is elégnének, ezt megelőzve kell elvégezni ezt a műveletet. Az eredmény: sok kicsi levél.
Tavasszal alkalmazzuk valamelyik törzsvastagítási technikát is, mivel ez a legjobb időpont.
Végül pár kép a virágzó fákról:


Madárbirs:
Serissa:



Galagonya:

Azalea:







Bartusek László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése