2010. szeptember 17., péntek

Bonsai tál karbantartása.

A bonsai téliesítését követően már gondolnunk kell a tavaszra is. A tálak karbantartását nem szabad elhanyagolni.
Az egész éves öntözést követően vízkőlerakódások jelennek meg a tálon és ezt el kell távolítani, mert rengeteg kórokozó telepszik meg a vízkő pólusai közt!

Leírok egy technikát a tálak karbantartásáról, ami kipróbált, bevált és ma is használatos.


1. A tálakat egy flóraszeptes mosással kezdjük tisztítani, amit célszerű nem töményen végezni. Ajánlott 10 liter vízhez/ 1 dl flóraszept. Ezzel az oldattal, kefével a tálnak minden sarkát át kell mosni. Ezt követően a tálakat tiszta vízben minimum 2- szer elöblítjük. Az első öblítés minimum kéz meleg vagy melegebb vízben történjen. A második öblítés lehet már hideg vizes.
Ekkor a tál már kellően "steril".

2.A következő lépés a vízkő eltávolítása. Ez történhet több módszerrel is. Én nem vagyok híve a fizikai behatásoknak, mint kapargatás stb.... ezeknek a módszereknek nagy a kockázata a tál sérülését illetően.
Az én módszerem elég egyszerű és kíméletes. Fogunk egy akkora edényt amibe belehelyezve a tálat teljesen ellepi a langyos víz, amihez hozzá öntönk 20%-os ecetet (10 liter vízhez 4dl ecet) . Belehelyezve a tálat addig hagyjuk állni az oldatban, amíg le nem vált róla a vízkő (ez lehet egy-három nap).
Ezt követően egy langyos vizes öblítés következik, s ilyenkor már látható a tál eredeti, tiszta szépsége.

3. A tálnak még egy fontos mozzanaton kell átesnie. A vízkőtelenítés után hagyjuk száradni egy napot. A következő napon egy oliva olajos kezelést végzünk.
A tál teljes felületét célszerű bekenni vékonyan az olajjal. Ez történhet egy jó nedvszívó, ám nem bolyhosodó ronggyal. Így semmi baja nem lesz a tálnak, ugyanis ha fagymentes helyre tesszük a tálat, az olaj tavaszra lebomlik és a tál pólusai ismét szabaddá válnak.

Lényeges, hogy a tálakat ne egymásba csúsztatva tartsuk, hanem hézagolással, hogy a levegő egész télen járhasson a tálak között.





Jó munkát.


Hirth János

Teleltetésről hamarosan....










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése