2010. április 25., vasárnap

BONSAI MESTER KINEVEZÉSEK 2010


Örömmel értesültem, hogy új Bonsai Mestereket neveztek ki !





SZIMON CSABA - BONSAI MESTER




























BACSÓ ANDRÁS - BONSAI MESTER

































PAPP SÁNDOR - BONSAI MESTER
























Gratulálunk mind hármuknak és sok sikert a munkájukhoz !

2010. április 13., kedd

Mädchenkiefer

Mädchenkiefer
Eine sehr schöne Mädchenkiefer, an der seit vielen Jahren nichts mehr gemacht wurde, ist dieser Tage wieder in meinem Garten gelandet. Umgetopft hatte ich sie vor 12 Jahren und ausser gießen ist eben nichts passiert. Mir wurde sie jetzt zum überarbeiten gebracht, was nach gut zwei Stunden dann ein ganz anderes Bild ergab. Schaut selbst. Dem Besitzer wird sie jetzt auch wieder gut gefallen.
Ca 50 Jahre alt; 45cm hoch ab Schalenrand und die Krone ist ebenso breit. Eine neue Schale wird diese Kiefer Ende April bekommen.

Japán fehérfenyő
Egy nagyon szép fehérfenyő, amellyel sok éve semmi nem lett csinálva, a napokban újra a kertembe került. Utoljára 12 éve ültettem át és az öntözésen kívül semmi nem történt. Most volt szükség az átdolgozására, mely két óra hosszat tartott, és egy teljesen új képet eredményezett. Nézzétek meg magatok! A tulajdonosának is újra tetszik.
Kb 50 éves, 45 cm magas a tál szélétől, és a korona is ugyanilyen széles. Április végén egy új tálat fog kapni.



2010. április 12., hétfő

Wacholder überarbeitet

Wacholder überarbeitet
Dieser Wacholder ist einem Kunden von mir und wurde vor ca 12 Jahren das letzte Mal bearbeitet. Das kam nach so einer langen Zeit einer Grundgestaltung gleich und erforderte viel Einsatz bei der Drahtung.
Das Ergebnis macht nicht nur mich mehr als zufrieden, ist doch wieder ein schöner Bonsai entstanden. Zweieinhalb Stunden konzentriertes Arbeiten führte zu folgendem Ergebnis. Höhe 53cm ab Schalenrandoben, Kronenbreite ebenfalls 53 cm.
Auch dieser Wacholder wird Ende April eine neue Schale bekommen.
Übrigens kann man sowas in einem Workshop bei mir erlernen, Anruf genügt um einen Termin zu vereinbaren.
Ihr Bonsai soll auch wieder in Form kommen? Sprechen Sie mich an und ich mache ein Angebot.

Boróka átdolgozása
Ez a boróka egy vásárlómé, és körülbelül 12 éve volt utoljára alakítva. Az alap alakítás után olyan hosszú idő múlva jött, hogy nagy erőfeszítésre volt szükség a drótozásnál.
Az eredmény nem csak engem tett több mint elégedetté, újra egy szép bonsai keletkezett. Két és fél óra koncentrált munka vezetett a következő eredményhez. A tál szélétől mért magassága 53 cm, a korona szélessége szintén 53 cm.
Ez a boróka is új tálat fog kapni áprilisban.
Egyébként egy bemutatón ezt-azt el lehet nálam tanulni, elég egy telefonhívás, hogy időpontot egyeztessünk.
A bonsaiának újra formába kell jönnie? Kérjen meg engem, és csinálok egy ajánlatot.


2010. április 11., vasárnap

Időszerű- bonsai tavasz

Üdv minden bonsai kedvelőnek !

Végre elérkeztünk az év legjobb időszakához. A természet életre kel. Remélem, akinek fagyálló bonsaija van, már "kiteleltette". Szükség szerint amit kellett, átültette, és mostanság már látja, hogy a lombhullató fák hogyan bontják rügyeiket.



Kezdetét veheti a metszés. A kínai szilek már tekintélyes lombot neveltek. Tavasz a legjobb időszak, mivel jól áttekinthető a korona, jól láthatóak az egészséges, illetve a beteg, elszáradt ágak. Vágás során keletkezett, nagyobb sebeket kezeljük valamilyen védő anyaggal, a fertőzések elkerülése végett.
A bonsai metszés általános szabálya, hogy a fa csúcsán 1-2 rügyre, lefelé haladva 1 rüggyel többet hagyva vágjunk. Ez fontos, mivel fáink szívó hatása mindig a csúcson alakul ki, és itt fog jobban hajtani. Amennyiben nem avatkozunk be, az alsó ágak elsorvadnak idővel. Ugyan ilyen fontos, hogy az alsó ágakra ne engedjünk felülről ránőni,( beárnyékolni) mert a fényhiány is ág sorvadást okoz.




Kész vagyunk a metszéssel, drótozzunk, amennyiben muszáj.
Ne feledkezzünk el a tápanyag utánpótlásról, és a növényvédőszerek permetezéséről se! A tavasz beálltával sok ezer éhes rovar vár a zsenge hajtások lerágására.

Az öntözés a legfontosabb ! Lehetőleg lágy (eső) vizet használjunk! Törvény: a bonsai talajának nedvesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy soha nem száradhat ki, és nem lehet lucskosan vizes.
A gyökereknek is levegőre van szükségük. Tápanyagot csak nedves talajra tegyünk, és utána legalább háromszor tiszta vízzel locsoljunk, hogy a visszamaradt sókat is feloldja.
Élvezzük ki ezt az időszakot, és ha virágoznak is, gyönyörködjünk fáink szépségeiben.

Bartusek László