2010. szeptember 17., péntek

Überarbeitet Picea abies

Diese Picea abies habe ich 2004 ausgegraben und 2006 erstgestaltet. Im Laufe der Zeit hat der Baum sein jetziges Aussehen erreicht.
Höhe 75cm
Durchmesser Stammbasis 15cm

Picea abies átdolgozása

Ezt a Picea abies-t 2004-ben ástam ki, és 2006-ban alakítottam először. Az idő múlásával elérte a fa a mai formáját.
Magassága: 75cm
Gyökérnyak átmérője: 15cm

Heute - Ma


2009


2006


2006


2004

Bonsai tál karbantartása.

A bonsai téliesítését követően már gondolnunk kell a tavaszra is. A tálak karbantartását nem szabad elhanyagolni.
Az egész éves öntözést követően vízkőlerakódások jelennek meg a tálon és ezt el kell távolítani, mert rengeteg kórokozó telepszik meg a vízkő pólusai közt!

Leírok egy technikát a tálak karbantartásáról, ami kipróbált, bevált és ma is használatos.


1. A tálakat egy flóraszeptes mosással kezdjük tisztítani, amit célszerű nem töményen végezni. Ajánlott 10 liter vízhez/ 1 dl flóraszept. Ezzel az oldattal, kefével a tálnak minden sarkát át kell mosni. Ezt követően a tálakat tiszta vízben minimum 2- szer elöblítjük. Az első öblítés minimum kéz meleg vagy melegebb vízben történjen. A második öblítés lehet már hideg vizes.
Ekkor a tál már kellően "steril".

2.A következő lépés a vízkő eltávolítása. Ez történhet több módszerrel is. Én nem vagyok híve a fizikai behatásoknak, mint kapargatás stb.... ezeknek a módszereknek nagy a kockázata a tál sérülését illetően.
Az én módszerem elég egyszerű és kíméletes. Fogunk egy akkora edényt amibe belehelyezve a tálat teljesen ellepi a langyos víz, amihez hozzá öntönk 20%-os ecetet (10 liter vízhez 4dl ecet) . Belehelyezve a tálat addig hagyjuk állni az oldatban, amíg le nem vált róla a vízkő (ez lehet egy-három nap).
Ezt követően egy langyos vizes öblítés következik, s ilyenkor már látható a tál eredeti, tiszta szépsége.

3. A tálnak még egy fontos mozzanaton kell átesnie. A vízkőtelenítés után hagyjuk száradni egy napot. A következő napon egy oliva olajos kezelést végzünk.
A tál teljes felületét célszerű bekenni vékonyan az olajjal. Ez történhet egy jó nedvszívó, ám nem bolyhosodó ronggyal. Így semmi baja nem lesz a tálnak, ugyanis ha fagymentes helyre tesszük a tálat, az olaj tavaszra lebomlik és a tál pólusai ismét szabaddá válnak.

Lényeges, hogy a tálakat ne egymásba csúsztatva tartsuk, hanem hézagolással, hogy a levegő egész télen járhasson a tálak között.

Jó munkát.


Hirth János

Teleltetésről hamarosan....