2010. január 17., vasárnap

Időszerű - bonsai tél




Javában benne járunk a télben,és ilyenkor jól jöhet a kezdő bonsaitulajdonosoknak pár jó tanács!

A szobabonsaiokkal kezdeném, mert ez a legproblémásabb.

Az üzletben szobabonsainak árult fáról derül ki télen,hogy nem szobabonsai! (sajnos semmilyen tájékoztatást nem adnak.)
Csak a trópusi fákat tarthatjuk 20 fokon, ilyenek a ficus-félék, sagaretiák stb. Örökös szabály: minél melegebb hőmérsékleten tartjuk a fát, annál több (nap) fényre van szüksége. Mivel télen a mi klímánkon kevés a nappali órák száma (az is a legtöbbször borús) pótvilágítás szükséges az egészséges fejlődéshez. Mindenféleképpen ablak közelében helyezzük el őket, ügyelve arra, hogy a fűtőtest melege ne érje, és szellőztetésnél a beáramló hideg levegő ne a fára zúduljon. Ezen felül a locsoló víz is szobahőmérsékletű legyen. Napsütéses időben adjunk gyenge tápoldatot is , mert ezek a fák állandó fejlődésben vannak.

A mediterrán jellegű fákat is szobabonsainak árulják, pedig nem azok !

Ilyenek a kínai szilek, azaleák, ezercsillagfácska, kínai fagyal, mirtusz, gránátalma stb.
Ezek a fák télen nyugalomban vannak. A növekedésük leáll, egyes fajok lombjukat vesztik, viszont vannak amelyek 30-50% -ban megtartják. Tapasztalatlan tulajdonosok ilyenkor esnek kétségbe, hogy tönkremegy a fájuk, pedig csak a természetes folyamat játszódik le bennük.
Elhelyezésük a legproblémásabb, mert egy lakótelepi lakásban, nem igen van fűtetlen hely.
Egészséges tartásukhoz ez nélkülözhetetlen. Megfelelő egy lépcsőház, veranda, télikert stb, egy a lényeg, 10 fok fölé ne emelkedjen a hőmérséklet. A fényellátottságnak jónak kell lennie, főleg a lombbal rendelkezőknél (azaleák, mirtuszok stb) Ezek a fajok inkább 10 fok körül telelnek a legjobban, a kínai szil, gránátalma inkább 0-5 fok körül. Tápoldatra nincs szükség, viszont rendszeres locsolásra igen, mivel a hideg levegő rendkívül száraz. Túlöntözést kerüljük, és lehetőleg lágy vizet használjunk.


A szabadföldi- fagytűrő- bonsaiok teleltetése a legegyszerűbb.

A mi klímánk is négy évszakos,- és nagyon sok az őshonos bonsai fa- ami ezeknek a fáknak az ideális. Tél a nyugalom, a pihenés időszaka. Ez csak látszólag van így, mert az örökzöldek lassabban, de élnek, lélegeznek. A lombjukat vesztett fák is élnek, csak lassabban. (Jól látható, hogy a hó mindig a törzs körül olvad el először)
Amire vigyázni kell : Nincs hótakaró, és a hőmérséklet -10fok alá megy! Takarni kell, mindenképpen - földbe ásni, forgács, kéreg, tőzegtakarás bármi - csak ne legyen szabadon! Ügyeljünk a szeles napokra is mert nagyon szárazzá teheti a bonsai földjét. Amikor a hőmérséklet + tartományba lép locsolhatunk: max 10fokos lágy vízzel.
Fontos még a hőmérséklet ingadozását megemlíteni, mert - szerintem - ez a legnagyobb kihívás. Sokszor előfordul, hogy januárban egész hónapban hideg van, és február elején 3 hétre is felmelegszik az idő 10 fok fölé. Ilyenkor a fákban intenzíven elindul a nedvkeringés. Amikor újból beköszönt a fagy, ez e nedv megfagy, és szétroncsolja a fa sejtjeit- fagykár keletkezik-. Sajnos a kár mértékétől függően egy-egy ág, súlyosabb esetben a fa pusztulásához vezet.
Célszerű ilyenkor áttelepíteni őket kevésbé, hőingadozásnak kitett helyre.

Az így teleltetett bonsaifákra jó állapotban köszöntenek a tavasz első meleg sugarai, melyek az örökös megújulást hozzák.

Bartusek László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése