2010. február 9., kedd

Időszerű - február




Üdv minden bonsai kedvelőnek !

Február hónap látszólag a semmittevés hónapja, mivel a tél szorítása még tart, fáink a szabadban mélyen alszanak. Azonban aki figyelemmel kíséri a mediterrán jellegű, és a melegebb igényű szoba bonsaik éltét valami változást észlelnek. Konkrétan megjelennek az új hajtások. Fajtól függően 1 .2, de a kínai szillek tömegesen képesek hajtani. Ennek a kiváltó oka, hogy átbillentünk a nap-éj, egyelőségen – hosszabbodnak a nappalok. Vagyis, ezek a fajok rendkívül érzékenyek a fényváltozásra. Különösen a kínai szil.

A képen jól látható a vadhajtások sokasága, gyengesége, a levél íz közök nagy távolsága.

Miért van ez, és jó nekünk? Sajnos nem ez a korai kihajtás semmire sem jó. Nem vágjuk vissza radikálisan az ágakat, hajtásokat, az első meleg tavaszi napsugár elégeti őket, azon kívül csúnya!

Miért van ez? Mert nem a mi éghajlatunkhoz alkalmazkodtak ezek a fák. Hazájukban szabadon, ilyenkor kezdenek kihajtani, mivel ott már nem süllyed a hőmérséklet fagypont alá, több a napsütötte órák száma.

Hogyan védekezzünk? Valamivel szárazabban tartsuk a földjüket, és, ha lehet hűvösebb, helyre tegyük. A megjelenő hajtásokat azonnal távolítsuk el, mert ez csak tápanyag veszteség. Alaposan vágjuk vissza

az ágakat.

Így nyerünk pár hetet, majd márciusban, ha kell, ültessük át, drótozzuk meg. majd a fagyok múltával tegyük ki a szabadba, jó fényre.

A hónapban készüljünk fel a tavaszi ültetésre, metszésekre. Szerezzük be az ültető anyagokat, és keverjük be. A szerszámokat élezzük meg, mert tavasszal nem lesz rá sok idő. A kerámia tálakat mossuk ki, nézzük át nem repedtek-e, ha igen szerezzünk be másikat.

Pár hét itt a március – sok dolgunk lesz…..

Bartusek László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése